Chakulas LCHF

Den goda vägen till viktnedgång

Skrumpnar hjärnan av kolhydratsbrist?

En text från april 2007:

Många av kommentarerna jag får på Aftonbladets blogg handlar om två saker: antingen uttrycker man en välmenande oro för att jag äter fel. Eller en beundran för min ”självdisciplin” – vilket jag inte har någon! ;-).

Därför publicerade jag där en liten förklaring av vad LCHF (lågkolhydrat/högfettkost) går ut på. Jag kör den här också, även om Passagenfolket är betydligt mer påläst och redan kan detta! 😉

Kroppen är inte i behov av att vi äter kolhydrater överhuvudtaget.Hjärnan behöver en liten mängd glukos, och det tillverkar kroppen själv av protein och fett om det inte finns socker att tillgå.

I övrigt fungerar kolhydrater som något gott, trevligt, något som varierar maten osv, men de tillför inget essentiellt som vi inte får i oss på annat sätt.

Däremot behöver kroppen ett adekvat proteinintag för att kunna bibehålla muskelmassan. Proteinet är kroppens byggstenar.

Fettet är också essentiellt. Det ger näring, fungerar som smörjmedel, hjälper magen, är nödvändigt för vitaminupptaget, påverkar hjärnan positivt osv osv.

Fett – när det är rätt sorts fett – är både nyttigt och nödvändigt för oss. Och vi blir inte tjocka av det. Däremot blir vi tjocka av för mycket kolhydrater och fett i kombination.

Har vi tendenser att lägga på oss vikt, får vi välja.

Antingen äter vi fettsnålt och kolhydratrikt och måste ofta gå hungriga eftersom kolhydrater inte mättar alls som fettet gör. När vi avslutat kuren, om vi ens orkat fullfölja den, går vi oftast upp i vikt igen, eftersom det är för jobbigt att snåla på maten och suget blir övermäktigt.

Eller så äter vi kolhydratsnålt och kan öka fettmängden i stället. Resultatet av det blir att vi håller oss mätta mycket längre, sötsuget försvinner som genom trolleri och det är inga svårigheter att ”hålla ut” och att göra kosten till ett livslångt val.

Och vi går ofelbart ner i vikt, eftersom det är kolhydraterna som orsakar blodsockerhöjning, som i sin tur medför insulinpåslag, som i sin tur möjliggör fettinlagring. Kroppen kan svårligen lagra fett utan kolhydrater.

På det sättet har jag minskat drygt elva kilo i år, trots att jag äter gräddsås, goda ostar och smält smör.

För min del är det ett enkelt val, att välja lågkolhydrat framför lågfett. Dessutom upplever jag enorma hälsovinster med LCHF, bla är magkatarr och migrän borta, uppsvälld mage ett minne blott och min fibromyalgi och utmattningsdepression klart förbättrade.

Angående den påstådda faran av att äta så mycket fett som jag gör vill jag säga två saker.

Man måste välja sitt fett.

Naturligt fett i kött, fisk och mejeriprodukter är stabilt och bra, och fullt av näring.
Ekologiskt kokosfett är det bästa vegetabiliska fettet.
Oljor är sämre, de innehåller instabila fettkedjor och härsknar lättare i kroppen, men ekologisk olivolja och rapsolja kan man använda kalla.

Kemiskt framställda transfetter är inte människoföda, inte heller margariner som är en helt konstgjord produkt utan nyttigt innehåll.

Människan har alltid ätit fett, naturligt fett. Man har inte skurit bort några fettkanter som vi gör, tvärtom. Ändå är det nu vi är tjockare än någonsin.

Man kan fundera på vilka är det som propagerar mest för att naturligt fett skulle vara farligt? Margarintillverkarna kanske?

Vem tjänar på att vi äter fettsnåla, processade livsmedel i stället för naturlig mat?
En sak är säker. Det är inte vi och våra kroppar.

4 svar till “Skrumpnar hjärnan av kolhydratsbrist?”

 1. Lena said

  Bra och solklart skrivet. Har satt min dotter på LCHF spåret och ovanstående kommer att ge henne den tydliga förklaring hon behöver.

 2. chakula said

  Hej Lena och tack för din kommentar! Det gläder mig. Lycka till!

 3. Maria said

  Hejsan!
  Jag heter Maria. En gång för ett par år sedan tror jag att jag besökte din blogg. Är det möjligt? Höll du på då?
  Då skrev jag något dumt om att ditt sätt att äta är ohälsosamt.
  I min utbildning lärde jag mig att SNR-kost är det enda rätta. Nu har jag insett att jag blev lurad.
  Jag ber om ursäkt för det jag skrev. Nu vet jag som sagt bätre.
  Det känns konstigt att jag inte fattade bättre.
  Inne på min 4de vecka nu!

 4. chakula said

  Hej Maria!

  Ja, jag tror att jag startade min första Chakulablogg vid årsskiftet för snart två år sen. Kul att du hittat tillbaka!
  Och att du hittat LCHF.

  Det är ju så att vi blivit lurade allihop, utbildade eller ej. Fettsnålt och fibberrikt till alla lycka bär, liksom. Man måste nog testa själv för att förstå alla fördelarna med den här kosten.

  Lycka till och tack för din kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: