Chakulas LCHF

Den goda vägen till viktnedgång

LCHF, VV & sekterism

En text från mars 2007:

LCHF-folket blir stundtals liknat vid en sekt. För mig är det en parallell som ger riktigt dålig eftersmak. Det finns kriterier på vad som kännetecknar en sekt, och jag tror knappast en frivillig koströrelse där de flesta aldrig ens har träffat varandra kan leva upp till dessa.

Men det är klart att jag förstår tanken.

Jag funderade på min viktväktartid. När jag gick på möten, fick ”peppning”, och samtidigt lockades med snacks redan i entrén. Jag avskydde alltihop. Frågor slängdes ut till blyga violer som mig, som inför hundratalet människor skulle svara ”rätt”, och nåde den som sa något som inte passade in i konceptet… Tanken på sekt ligger möjligen något närmare till hands i det sammanhanget.
Jag genomled det hela bara därför att jag trodde det var enda sättet att lyckas gå ner i vikt.
Och visst gjorde jag det. Jag tänkte på mat dag och natt och lyckades ändå gå ner en massa kilon.

Varför är då Viktväktarna inte bra? Deras metod funkar ju uppenbarligen?

Jo, framför allt funkar metoden för dem själva. Det är trots allt en affärsidé, och en lyckosam sådan.
Ytterst få människor orkar hålla en så kalorisnål och omättsam diet resten av livet. Alltså fyller man på med extra mat och går ovillkorligen upp i vikt igen.
Detta gäller för samtliga dieter jag känner till. Det finns ett fåtal som klarar det, men de allra flesta trillar dit och är snart tillbaks där de började, ofta med ännu större övervikt.

Vad är då skillnaden med LCHF (animalisk högfettkost)?
Den måste man också äta livet ut för att inte börja lägga på sig igen, åtminstone en modifierad variant.

Skillnaden är milsvid.

För det första är LCHF en mer ursprunglig föda. Det är naturlig mat och innehåller sådant människan är byggd att äta. Det gör att kroppen läker och man kan ofta bli fri även från riktigt besvärliga sjukdomar och krämpor. Man mår helt enkelt så bra att man inte vill gå tillbaks till en kolhydratrik kost igen.

För det andra höjer kosten inte blodsockret. Det betyder två saker: Fettlagring omöjliggörs. Sockersuget (suget efter kolhydrater) försvinner. Det blir lätt att avstå både mackor och godsaker.

För det tredje blir man ordentligt mätt och håller sig mätt mycket länge. Mellanmål blir inte längre viktiga och faller ofta bort helt. Detta gör att kaloriintaget ofta håller sig inom mycket modesta gränser. Men framför allt att man blir av med eventuell matfixering.

För det fjärde måste man inte räkna kalorier. Det handlar om hormonell viktminskning (insulin) och inte om kalorier. Många går ner i vikt även på 3000 kcal om dagen.

För det femte är det en individuellt anpassad kost. Du väljer själv. Din kropp är inte likadan som någon annans och vad som passar dig är unikt. Därför lär du dig din egen kropp och kan ge den precis vad den behöver för att fungera, må bra och justera vikten.

För det sjätte är det svårt att överäta på animalisk högfettkost. Hetsätning brukar avta ganska snabbt. Prova själv att äta mycket naturligt fett utan att samtidigt få i dig kolhydrater. Det är inte lätt.

För det sjunde finns det ingen som tjänar pengar på att du äter LCHF. Mer än du själv.
Är du typ 2-diabetiker kommer förmodligen insulinproducerande företag att förlora stora pengar på dig.
Överhuvudtaget kommer du antagligen inte att bidra lika mycket till läkemedelsindustrins vinster eftersom du blir friskare.
Det finns inte något ”One size fits all”, färdiga menyer eller system som någon håvar in kosing på.
Du behöver inte vara betalande medlem någonstans.
Du köper betydligt mindre mängd mat, men av betydligt högre kvalitet. Förmodligen gynnar du ekologiska producenter när du har möjlighet och kanske satsar du på naturbeteskött.
Du blir mer medveten om livsmedelsindustrin, vad maten egentligen innehåller och vill ge både dig själv och dina närmaste det bästa.

Det finns många belagda fördelar med att äta animalisk högfettkost (LCHF). Att själv ha personlig erfarenhet av många av dem gör kanske att man i pur glädje vill berätta för andra. Det är tråkigt om det betraktas som sekteristiskt, jag tycker att man på sin höjd kan kalla det tjatigt.
Jag vet med mig själv att jag lätt kan prata för länge om hur fantastikt bra jag mår och hur jag rekommenderar naturlig mat.

Däremot tror jag nog att rörelsen – i den mån det existerar en sådan – betraktar LCHF som det absolut riktiga att satsa på.
Och med ovanstående uppräkning – hur fel kan de ha?

11 svar till “LCHF, VV & sekterism”

 1. Helena_v said

  Mycket väl skrivet. Jag är förvånad att man inte talar om LCHF som en folkrörelse, undergroundrörelse eller motståndsrörelse. De beskrivningarna känner jag mig mycket mer hemma i.

  Visst kan erfarenheterna av LCHF nästan jämställas med religiösa eftersom många upplever att de fått ett helt nytt liv. Men, det är verkligen frånstötande att man ska blir beskylld för att vara sekteristisk bara för att man tror på och vill berätta om något som är så åvälgörande och dessutom går att bevisa med kg, cm och provresultat m.m.

  Tack för alla fina, kloka inlägg. Kram, Helena.

 2. chakula said

  Helena: Tack själv! Dina ord värmer.

  Jag gillar också tanken på att vara underground! 😉

  Kram på dig!

 3. Ataharis said

  Hittade det här inlägget via en googling, och jag tycker det är så välskrivet att jag tar upp det i min blogg och länkar hit. Hoppas det är ok?

 4. chakula said

  Ataharis: Det är helt OK, inga problem! 🙂

 5. Britt Inger said

  Fortsätt att mässa om detta. Du skriver så väl att man fastnar och vill läsa eller veta mera.
  jag håller på dej.
  Kram/Britt Inger

 6. chakula said

  Britt Inger: Tack! Det gläder mig. Välkommen hit förresten!

 7. Deercat said

  Bra att ta upp tankarna över ytan, bra skrivet….Dessa tankar behöver INTE på några villkor gömmas….De är sunda, de är långt bättre än allt skitsnack om lightmat hit och dit….proppfullt med rävgiftet aspartam. Eller som du säger….viktväktarmat med alltför lågt fettintag…
  Även jag har nu gått ner sju kilo på att äta ungefär som du beskriver….Ägg och bacon, röd mjölk, med mera…Men undviker socker och vitt mjöl osv…
  Så skönt att du törs gå emot strömmen…Det är ju bara döda fiskar som simmar med…
  😉

 8. Deercat said

  Glömde säga att det här liknar ju GI-kostråden….Inget märkligt alls med det…
  😉

 9. chakula said

  Deercat: Grattis till de sju kilona! Det är ju riktig mat som gör oss smala och friska, inte lightskräp och konstlad lågkalorikost.

  Men jag håller inte riktigt med dig om GI och LCHF. Skillnaderna är milsvida när man börjar skärskåda dem! 😉

 10. lussekatt said

  Jisses, vad bra skrivet! Jag länkar gärna också hit från min blogg.
  Började själv med LCHF i januari 2008 och trivs utmärkt med kosten.
  Hade tappat bort din blogg, glad att jag hittat den igen.
  Gör dej en bra dag.
  http://blogg.omakastengods.se/
  Anmaja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: