Chakulas LCHF

Den goda vägen till viktnedgång

Gryta + skärt

Posted by chakula på 08 januari 2010

Jag knaprade i mig en bit ost vid elvatiden  innan jag gav mig ut på min kyliga promenad. 2½ timme senare när jag kommit hem gjorde jag snabbt en röra på kräftstjärtar, kokt ägg och majonnäs.  Middagen på kvällen fick bli en repris från frysen – gryta på fläskkött, grillad paprika, lök och broccoli. Skär coleslaw till. (Som skär sig färgmässigt med all annan mat!)

1674 kcal: 145 g fett (78,5 E%), 79 g prot (18,5 E%), 14 g kolh (3 E%)

6 svar till “Gryta + skärt”

 1. vipsan said

  grattis till alla tappade kilon! Kan du hojta till min kropp att den ska släppa ifrån sig några kilon nu? Det går trögt för mig men jag kämpar på.
  kram

  • chakula said

   Hojtar allt vad jag kan. Hör den tro? Kämpa på är det enda som gäller när det står still. Tids nog lossnar det om man är uthållig. Hoppas det händer snart!
   Kram på dig.

 2. Jenna said

  Hej. Har läst din blogg med stor fascination. Har några funderingar dock…Ta inte detta som kritik eller att jag försöker klanka ned på dig, det är inte menat så…Det är bara för att jag är nyfiken…och förundrad!
  Jag förstår mig inte på denna typen av diet. Inte alls. Jag fattar INTE hur ngn kan gå ned i vikt när man äter sådan skräpmat och så många kcal per dag och utan att motionera i ngn större utsträckning. Men ned i vikt verkar då gå i alla fall. Mer än mig fast jag äter hälften av det du äter, motionerar 2-3 timmar om dagen och äter väldigt nyttigt. Känns inte rättvist 😉 Men sånt är livet.
  Jag förstår personligen inte hur du klarar att äta så mkt fett. Har du kollat dina triglycerid eller kolesterol nivåer? Är du inte orolig för hur ditt hjärta och dina blodkärl mår på denna kost? (som sagt, inte menat som kritik bara undrar om det är ngt du funderar över). Det känns som att din kropp, trots att du går ned, inte kan må så bra på denna kost? Hur mår dina tarmar t.ex? Kroppen kan inte kännas så fast och spänstig direkt…eller?

  Vore roligt om du kunde svara på dessa frågor. Hur som helst, lycka till! 🙂

  • chakula said

   Välkommen hit Jenna och jag svara gärna på dina funderingar. 🙂

   Jag har ätit LCHF i 3½ år nu och har för länge sen bestämt mig för att detta är min kost för resten av livet. Se mitt svar på din andra kommentar. Det jag fått bekräftat gång på gång under resan är att det är inte fettet man blir tjock av utan sockret (kolhydraterna). Att dra ner på kolhydraterna innebär stabilt blodsocker och mindre insulinutsändring. Därmed blir fettinlagringen mindre och kroppen börjar bränna sitt eget fett.

   Man kan gå ner i vikt på två sätt. Antingen kaloribanta och därmed riskera att få i sig för lite mat, för lite näring och för lite protein som bygger muskler. Då bränner man muskler i stället för fett och när man sen börjar äta vanligt igen är det inte muskelmassan som kommer tillbaks utan fettvikt. Det är därför så många fastnar i jojobantning.

   Eller så kan man välja att äta riktig mat men med liten andel kolhydrater. Då får kroppen den näring den behöver, man slipper vara hungrig och kroppen kan lättare göra sig av med fettet. Oavsett om man kan motionera eller ej.

   Jisses, det här blir en hel föreläsning… 😉

   Jag mår alldeles förträffligt med den här maten. Mina värden som jag haft anledning att kolla ordentligt flera gånger senaste tiden, är bättre än någonsin tidigare i mitt 45-åriga liv, och särskilt blodfettersvärdena fick doktorn att häpna.

   Det är inte mättat naturligt fett som får kroppen att må dåligt. Sånt har människan ätit i alla tider. Moderna konstgjorda fetter som margarin t ex, det är sådant som får kärlen att klogga igen. Men vi är så itutade att fett är farligt och vi tror på det utan att reflektera, trots att all erfarenhet säger tvärtom. Folk började verkligen bli feta på åttiotalet, när lighttrenden slog igenom. Förr när folk åt mycket naturligt fett var de normalviktiga.

   Min mage än äntligen snäll och lugn när den slipper fibrer och bulk. Hela kroppen känns också betydligt smidigare och fastare.

   Hoppas du fått lite svar, läs gärna vidare om du är intresserad, det finns massor av information på nätet. Och du är välkommen att titta in igen och fråga på. Ha det bra!

 3. fetsmart said

  Hej Jenna.

  Har läst din kommentar med stor fascination. Har några funderingar dock… Ta inte detta som kritik eller att jag försöker klanka ned på dig, det är inte menat så… Det är bara för att jag är nyfiken…och förundrad!

  ”…fattar INTE hur ngn kan gå ned i vikt när man äter sådan skräpmat och så många kcal per dag”

  ”Skräpmat”… du måste skoja? Uttalande måste bottna i svårartad fett-fobi? Skräpmat är för mig något helt annat än det som redovisas på den här bloggen… Halvfabrikat med en massa tillsatser, godis, chips, läsk etc.

  ”jag äter hälften av det du äter, motionerar 2-3 timmar om dagen och äter väldigt nyttigt”

  Chakula har enligt vad jag kan se ”frossat i sig” hela 1.585 kcal/dag i genomsnitt senaste tiden, du skulle alltså äta 800 kcal per dag, motionera 2-3 timmar/dag och inte rasa i vikt? Äter du mycket frukt? 😀

  För egen del äter jag c:a 2.200 kcal/dag motionerar ytterst försiktigt och går i.o.f.s. ner bara ungefär ett kg på 10 dagar, men då är jag man med 104 kg ”pondus”…

  /fetsmart

  • chakula said

   Tack fetsmart!

   Jag blir också lite förundrad när jag hör någon äta så lite kalorier och träna så hårt, och framför allt orolig. Jag har svårt att tro att man får i sig det man ska på så lite mat.

   Och vad skräpmat är finns det tydligen delade meningar om. Jag trodde ju att min mat, som är så ren och naturlig som jag bara kan hitta och har råd med, och att jag lagar allt från grunden, är raka motsatsen till skräpmat. 😉

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: