Chakulas LCHF

Den goda vägen till viktnedgång

Hollandaisesås

Posted by chakula på 21 maj 2009

hollandaise

Maja, här är receptet du bad om:

1 dl citronsaft
4 äggulor
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
200 gram smält smör
Koka ner citronsaft till hälften. Tillsätt salt och vitpeppar. Häll över i en skål och ställ på en blöt wettex eller trasa. Låt svalna något och vispa ner äggulor en i taget. Smöret ska vara fingervarmt liksom äggblandningen. Tillsätt smör under vispning till skålen droppvis. Såsen tjocknar nu och smöret kan tillsättas i jämnare stråle. Häll inte i det sista grumliga av smöret. Tycker du såsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller citronsaft. Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft
Hämtat från Receptfavoriter.se

Jag tyckte att såsen fick alldeles för påträngande citronsmak. Nästa dag när jag skulle värma såsen skar den sig totalt. Då smälte jag ner mer smör, och hällde i två nya äggulor, som jag först hade hållit i handen ett tag och värmt upp. Det verkar vara viktigt med temperaturen på ingredienserna. Sen vispade jag av bara tusan, och plötsligt var såsen jättefin och slät. Dessutom mycket godare andra dagen, med mindre andel citron.

5 svar till “Hollandaisesås”

  1. Mums!

  2. Maja said

    Tack snälla. Jag har lite fobi över såna här smör o äggsåser, just att det ska skära sig. Ska testa med lite mindre citron och stavmixern 🙂

  3. chakula said

    Det går säkert bra. Jag tyckte inte det var krångligt alls, inte förrän jag skulle värma såsen! 😉

  4. Margareta said

    Kul tips med citron direkt – jag har gjort min på vinäger och sen citron som smaksättning.

    • chakula said

      Jag letade på nätet, det fanns lite olika sätt att göra såsen. Jag tog det jag tyckte såg enklast ut! 🙂

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: