Chakulas LCHF

Den goda vägen till viktnedgång

Tjälknöl

Posted by chakula på 03 april 2009

tjalknol051

Frukost: Tre kokta ägg med smör

Lunch: Kycklinggryta thai med purjo och bambuskott

Middag: Tjälknöl på hjort, champinjonsås, broccoli, sallad

Inte en endaste kopp te.

Synd att jag inte hade kameran med mig i kväll. (Bilden är någon annans tjälknöl, på älg.) Middagstallriken var mycket vacker, och dessutom otroligt god. Har aldrig ätit tjälknöl förut, och knappast heller hjort. Köttet var det möraste möra och smälte nästan redan på gaffeln.

Vinglaset fylldes på hela tiden, jag har ingen koll på riktigt hur mycket det blev.

Men trevligt var det!

Matdagboken räknar inte ut alkoholintaget i kolhydraterna, däremot är det med i procentuträkningen. Därför ser det ut så här:

1959 kcal: 112 g fett (54,5%), 106 g prot (23%), 12 g kolh (2,5 %), alkohol 20%.

6 svar till “Tjälknöl”

  1. Åh…det har jar inte vågat mej på…måste ta mej i kragen och göra…har ett recept som jag vet är bra.

  2. MiaP said

    Jag ska i helgen göra lammstek och tänker laga den långsamt i stekpåse, det blir ungefär detsamma men det räcker då att man steker i ca 2 timmar i 150 gr istället för över natten. Det blir också supermört, och det blir väldigt gott med kryddor, vitlök och gul lök och morötter samt smör eller olja över steken i stekpåsen.

    • MiaP: Stekpåse har jag ju ofta använt, fast kanske jag har haft för hög värme. Ska testa att sänka.
      Det är ju inte så lockande att laga mat i ett dygn… 😉

  3. Maja said

    Tjälknöl har jag aldrig testat att göra, men ätit jättemånga gånger och tänkt ……. Det som tilltalar mig är att det tillagas medan jag sover, det gör väntan lite mindre.

    • Maja: Undrar hur energiåtgången blir på 12 timmar på 75 grader jämfört med två timmar på 175 grader? Om man ska vara ekonomisk… 😉

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: