Chakulas LCHF

Den goda vägen till viktnedgång

Jag har hypotyreos

Posted by chakula på 01 september 2008

Sådär. Nu har man blivit med diagnos. Hypotyreos betyder underfunktion i sköldkörteln. Den tillverkar för lite av hormonet levaxin, så det ska jag börja inta i tablettform.

Jag hade den stora turen att hamna hos en läkare som har alternativa metoder för att diagnostisera hypotyreos. Skolmedicinen upptäcker symptomen alltför sent, när sjukdomen gått väldigt långt och fler organ börjat ta skada.

Det visade sig att samtliga av mina symptom och sjukdomar jag haft genom livet har samband med sköldkörteln. Och följaktligen menar läkaren att genom att tillföra levaxin så kommer alla dessa symptom att lindras eller helt enkelt försvinna.

Här är en liten lista:

Fibromyalgi, smärta under fötterna, migrän, magkatarr, utbrändhet, sköra naglar, herpes, trötthet, sömnstörningar, koncentrationssvårigheter, depression, eksem, humörsvängningar, dåligt minne, kalla händer och fötter, rikliga och smärtsamma menstruationer, förstoppning, svårigheter att gå ner i vikt.

Ni lade märke till det där sista va? 😉

42 svar till “Jag har hypotyreos”

 1. Helena said

  Hej! Har en del frågor till dig. Har sökt länge efter någon orsak till min enorma trötthet och min sambos eviga klagan om att jag fryser onormalt mycket. Har tagit något sköldkörtel prov men det visade inget. Läste dina symtom och det stämde in på mina vart enda ett. De lägger dock all förklaring till fibromyalgin.

  Hur som hellst, vilken alternativ behandlare gav dig diagnosen? Har du tagit prover på vårdcentralen som gav dig diagnosen? Vet varken ut eller in hur jag ska göra för att få hjälp har legat på dem i flera år så nu går man väl under kategorin hypokondriker 😉

 2. Wolmer said

  Det är väl himla skönt när allt får sin rätta förklaring! Grattis! Du ska se att det blir bättre allting nu.

  Jag har ätit Levaxin i några månader, och det har satt fart på både det ena och det andra.

  Vi är säkert många som går omkring och är odiagnosticerade. Tack och lov finns det tänkande läkare som vågar gå emot strömmen!

  Kram!

 3. chakula said

  Helena: Jag har inte tagit prover på vårdcentralen, och ingen läkare där har heller nånsin föreslagit att det kan vara sköldkörtelproblem. Den här läkaren har nya, ännu icke accepterade metoder att diagnostisera hypotyreos. Jag mailar dig ett längre svar!

  Wolmer: Det är underbart med de läkare som vågar! Och visst är det skönt när man äntligen får förklaring på en massa bekymmer – och en lösning!
  Jag har ju sett förbättringen för dig, hoppas jag också kan bli lika pigg! 🙂

 4. chakula said

  Helena: Den e-postadress du lämnade funkade inte. Hör du av dig igen kan jag skicka mailet jag skrev till dig! Du kan nå mig på chakula at passagen punkt se om du inte vill skriva här.

 5. bajskorv said

  HAHAHHAHA DU HAR HERPES

 6. Wolmer said

  Till bajskorv: Antingen kan du inte läsa, eller så är du bara korkad. Chakula skriver att hon har HYPOTHYREOS!

  Om du läser det som ”herpes” behöver du nya glasögon eller så behöver du veta hut!

 7. Starry-eyes said

  Hej Chakula!
  Det låter som om det är mina symtom du beskriver. Konstigt!

  Kram

 8. chakula said

  bajskorv (du är inte särskilt anonym även om du kallar dig det) : De flesta människor bär på herpesviruset. Hos många blommar det upp som munsår när man har en infektion eller är stressad. Det är inget konstigt med det. Herpesviruset är samma som vattkoppor så alla som haft det bär på viruset.

  Wolmer: Bra rutet! 😉

  Starry-eyes: Jag tror vi är många som lider av liknande symptom. Och tänk om lösningen är så enkel som att vi behöver levaxin! Hoppas du kan få hjälp mot dina besvär. Kram!

 9. Helena_v said

  Usch vad tråkigt men samtidigt skönt att du fått besked så att du kan laga efter läge. Jag har dessa problem i släkten och tar prover årligen. Är lite nyfiken på vart du har fått hjälp. Kan du mejla mig.

 10. Maja said

  Wow vicken grej, det är ju otroligt att den där lilla skörteln kan ge så många problem!

  Håller verkligen tummarna att det här är vändpunkten på allt det onda som du har och naturligtvis på kilona oxå :o)

 11. chakula said

  Helena: Jag mailar dig!

  Maja: Ja, visst är det häftigt? Jag hoppas också att det här ska vara en vändpunkt, och att det så småningom kan bli det för så många fler också.

 12. Airam said

  Chakula – Nu vill inte jag vara petig eller så, men – Herpes Simplexvirus skall icke förväxlas med Herpes Zoster . Den senare är orsaken till vattkoppor (Varicella) som sen hos vuxna kan blomma fram som bältros. Herpes Simplex har en liten annan historia, men de hör åtminstone till samma familj otäckheter, dvs virusar.

  http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/herpes-simplex/

  http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/vattkoppor-och-baltros/

  Ta inte illa upp 😉

 13. Helena said

  Hej! Ja, det har blivit något konstigt med min mail så jag har skaffat en ny mail.

  Jätte tacksam över att du tar dig tid och engagerar dig när du har så mycket själv 🙂

 14. Deercat said

  Hmmm…Bara ett litet tanketips. Jaghar haft samma diagnos i snart tjugo år. Det har funkat utmärkt med Levaxin…MEN vill ändå tipsa om att skulle det vara så att du har amalgam i dina tänder kan det också hänga ihop med att kvicksilver deponeras i sköldkörteln. Amalgam innehåller minst 50 procent kvicksilver.
  Kolla med dina alternativläkare han vet allt det här också!
  men det finns också de som får problem med sköldkörteln av strålning….Datorn exempelvis…osv…
  Det finns också specialister på området så man kan få den bästa av den bästa vård kring just detta…Allt beroende på var du bor i landet…
  Massor av lycka till!!!!…Det kommer att ordna sig…Var så säker…
  🙂

 15. Lena B said

  Hej Chakula!

  Jag är ny i LCHF-världen och besökte din blogg för första gången igår. Grattis till din diagnos!

  Jag har också en symptombild som liknar din och skulle vara jättetacksam om du kunde berätta mer om var och hur du blivit diagnosticerad!

 16. chakula said

  Helena: Jag har mailat dig! 🙂

  Deercat: Tack för att du påminner om det här med amalgam! Jag håller långsamt på att byta ut mina fyllningar mot nya i annat material, men det är ju en ekonomisk fråga och får ta tid. Jag är säker på att amalgamet ställer till mycket oreda i våra kroppar.
  Tack för dina lyckönskningar!

  Lena B: Välkommen hit och grattis till att du hittat LCHF! Det är kosten som framför allt gjort mig frisk hittills. Ang. läkaren, se nytt inlägg 3 september, jag förklarar mer där.

 17. chakula said

  Airam: Jag såg din kommentar först nu – den hade fastnat i spamfiltret p g a länkarna!

  Klart jag inte tar illa upp! Jag tycker det är jättebra när jag blir rättad. Tack för informationen. Det jag hört var uppenbarligen en förenklad version av sanningen. Som så ofta är fallet… 😉

 18. MiaP said

  Mycket intressant och bilden stämmer på mig också. Bara det att jag har ätit medicin och Levaxin sedan 50 år tillbaka. Och särskilt vikten har det ju helt klart varit problem med.

 19. chakula said

  MiaP: Aha, så levaxinet har inte hjälpt dig att minska i vikt? Fast det kanske hade varit ännu svårare om du inte ätit det?

  (Förresten hade jag fått för mig att vi är ungefär jämnåriga. Nu inser jag att vi inte kan vara det! 😉 )

 20. Minna said

  Jag hade svår smärta i händerna precis innan jag fick medicin, den försvann (nästan helt) direkt! Vikten har jag inte märkt mycket av.
  Min menstruation blev regelbunden, hoppas du slipper mensvärken. Annars finns det ett naturläkemedel som heter fortodol, helt värdelöst, men det hjälper av någon anledning på just mensvärk… 😉

 21. chakula said

  Minna: Härligt att höra! Tänk att smärttillstånd kan bli så mycket bättre så snabbt, bara man får rätt hjälp.

  Och tack för tipset om Fortodol, det ska undersökas!

 22. tjolahopp said

  Grattis till att du fått en diagnos. Dock måste jag komentera att din herpes beror inte på själva sköldkörtelsjukdomen utan är ett virus du blivit smittad av någon annan tidigare. Din sköldkörtelsjukdom kan säkert påverka antalet utbrott av herpes men är inte orsaken till den.

 23. chakula said

  tjolahopp: Tack! Jodå, jag vet att herpes är ett virus och att man blir smittad. Men enligt läkaren är det tydligen typiskt för hypotyreoter att drabbas av herpes. Om hon nu menade att det är upprepade och svåra anfall som är det typiska, jag vet inte säkert. Tack i alla fall! 🙂

 24. -son said

  Har vart hemma från jobbet i 2v pga extrem trötthet.
  När man läser alla symptom så verkar det nästan solklart att det är hypotyreos jag har.

  en mycket vag misstanke dock men min mor kanske bär på samma skit som jag, fast mer utvecklad.

 25. -son said

  Hur upptäcks detta, via blodprov och isf, då måste de veta vad de ska leta efter ?
  ska ringa min doktor när det ljusnat, detta skall utredas

 26. chakula said

  -son: Via blodprov upptäcks hypotyreos tydligen bara när den är rätt långt gången. Min läkare har också andra hjälpmedel, men ställer framför allt en klinisk diagnos och bedömer symptomen.

  Jag tycker du ska be din doktor att få testa levaxin i en liten dos som du sakta höjer. Får du inga negativa symptom av det betyder det att du behöver det!

  Lycka till!

 27. Babsen said

  Jag har fått syn på din blogg först nu och ställer mig frågan: Finns inte Levaxin naturligt i något födoämne som man i så fall borde äta. Läste i Fass att det aktiva ämnet är Levotyroxin, vilket är ett hormon. Men då blir alltså frågan: Finns det något födoämne som naturligt innehåller Levotyroxin? Har du kollat det med din rådgivare, som ju tycks vara en förnuftig människa (liksom du).

 28. Hej!
  Har ett forum som handlar om oss med sköldkörtelproblem.
  Det heter Turtles.
  http://www.turtles.egetforum.se
  Där finns det info och diskussioner om ALLT som rör sköldkörteln.
  Såsom viktproblem, Armour Thyroid – naturligt sköldkörtelhormon, symptomlistor, tester, träffa andra i samma sits osv osv Välkommen!
  Hälsning Bluefeather

 29. Gun Johansson said

  Chakula Vill gärna att du kontaktar mig, har också symtom på underfunktion.
  Vill veta var och hur du fick hjälp. Kram

 30. Gun Johansson said

  min emailj är : gun.johansson.hammar@telia.com

 31. chakulaslchf said

  Babsen: Jag vet faktiskt inte, men kanske någon annan mer kunnig kan svara? Det vore ju intressant att veta.

  Bluefeather: Tack för tipset! Ska kolla.

  Gun: Jag mailar dig i morgon. Förlåt att det blir så sent.

 32. Plingan said

  Jag har varit rejält sjuk i snart 3 år (helt sjukskriven, periodvis sängliggande nästan helt), hade under de första 2 åren diagnosen utmattningssyndrom, men var vid insjuknandet tämligen frisk och fungerande, men blev allt sämre trots vila. Fick höra av läkare att utmattningssyndrom är en psykiskt sjukdom, sök dig till psyket på sjukhuset var uppmaningen! Trots att jag kände att det var kroppen och inte knoppen det var fel på. Hittade en privat läkare i vintras, dr Lars Lundh i Köping, som är specialist i allmän internmedicin, han har blivit min räddning! Först fick jag sprutor med B12 (vilka jag har fortsatt ta i hemmet själv) och folsyretabletter. När jag blivit av med många av mina handikappande symtom, men fortfarande kände mig som en bil utan bensin, började han provbehandla med Levaxin, och nu går det fortsatt framåt. Heder åt denne läkare som verkligen bryr sig om sina patienter, och vill få dem friska, och inte bara tänker på att skydda sig själv och göra allt rätt enligt skolboken (då hade jag fortfarande legat som ett kolli i sängen). Det är tydligt att man kan ha B12-brist/folsyre brist utan att det är tydligt på blodprover, likaså med sköldkörteln!

  • chakula said

   Så härligt att läsa din historia, Plingan! Ja, det ska nog till en extra engagerad läkare för att man ska hitta rätt många gånger. Vilken tur att du hittade just din doktor. Tack för att du berättade, och all lycka till i fortsättningen med att må ännu bättre!

 33. Nathalie said

  Läste allt ni skrivit här mellan om hypotyreos och fick en massa nya funderingar. Är själv 24 och haft det i snart fem år, äter en rellativt hög dos levaxin fast i mitt fall har det sen först testet synas på mina värden att jag har underproduktion.
  Nu är värdena *bra* men jag måste fortfarande svälta migsjälv för att inte gå upp i vikt, gå ner i vikt, ja det blir ju såklart en annan historia.

  Får ta och skälla närmare på min läkare helt enkelt. Behöver kanske inte vara så enkelt att det räcker med värdena.

 34. Heidi Axelsson said

  Intressanta berättelser och diskussioner här! Har varit på en mycket bra föreläsning om något som heter hypotyreos typ 2. Det finns visst 2 olika typer. Typ 2 kan visa sig som symtom på underfunktion, helt normala sköldkörtelprover och doktorn säger man är frisk och man blir hemskickad. Eller så syns en hypotyreos på sköldkörtelprover, och man trots en långvarig levaxinbehadling (T4) har kvar symtom och känner sig inte frisk och normal som man en gång gjort. Då kan det vara en hypotyreos typ 2. Läs mer på http://www.hypo2.info

  • chakula said

   Ja det där är jätteintressant. Hittade en artikel i Metro om just detta för ett tag sen och tänkte ta med den till min doktor. Om kunskapen sprids kommer väldigt många fler att kunna få hjälp. Tack för länken!

 35. Sirfalas said

  Chakula: Hej! Hittade hit ikväll. Väldigt intressant blogg. Tog mig friheten att länka hit i ett inlägg på min blogg. Hoppas det var ok?

  Jag är nyfiken på vad du menar för alternativa metoder att komma fram till diagnosen hypotyreos. Är så nyfiken. Har själv anlitat Scandlab och det provet visade väldigt låga värden. Blodprovet visar dock bara lätt förhöjt TSH. Lyckades dock få med min doktor (LCHF-positiv sådan!)på att jag skulle prova Levaxin. Är ännu på startdosen, så vi får se.

  Härligt att läsa att du fått så många hälsovinster av LCHF!

  • chakula said

   Hej och välkommen! Länka på du, helt ok.
   Jag menade just provtagning med urinprov i stället för det vanliga blodprovet. Det senare visar ingen levaxinbrist alls hos mig, men tar jag inte det och T3 orkar jag inte hålla mig vaken, så jag behöver dem helt klart.
   Grattis också till din LCHF-vänliga doktor! 🙂

 36. Elisabeth said

  Hej! Nu har också jag hoppat på LCHF-vagnen, och letar efter recept med mindre kött och mer vegetariskt. Och via nån länk hamnade jag hos dig. Eftersom jag ätit Levaxin sen 1989 kan jag säga att vikten fortfarande är svår att bemästra. Hypothyreos är rätt intressant. Ofta har man haft hyperthyreos som tonåring – och varit underviktig – för att sen gå över till hypothyreos – då ämnesomsättningen går ner till ett minimum och vikten ökar.

  I mitt fall har vikten stadigt krupit uppåt, oavsett Levaxin. Men som sagt, nu är det dags att ändra på det. 🙂

  Lycka till!

  • chakula said

   Hej! Det var intressant att höra om hyper- och hypothyreos, det visste jag inte. Hoppas du hittat bra tips och recept, Raringens blogg har jag själv hittat många godsaker på. Lycka till du också!

 37. Sanna said

  Halkade in på din blogg när jag sökte på hypotyreos. Måste vara härligt att få en diagnos, hoppas att medicinen hjälper! 🙂

  Blev nyfiken på vilken läkare det var som skrev ut medicin? Jag misstänker själv att jag har hypotyreos då jag har en massor symtom som stämmer in på det men läkarna tar mig inte på allvar. Ifall du kan skriva vem det var så vore det jättesnällt. 🙂

  /Sanna

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: